Galdhøpiggen 2016

Lang, lang rekke

Galdhøpiggen 2016

Før vi krysser Styggbreen

Galdhøpiggen 2016

Jesper er klar for å gå i taulag

Galdhøpiggen 2016

Lykkelig mor og sønn på toppen

Galdhøpiggen 2016

Jesper hjelper til med utstyret

Galdhøpiggen 2016

Sommeren 2016 tok jeg med 12 åringen i huset på Norgesferie. Denne turen tok vi fordi Jesper en dag kom hjem fra skolen og fortalte at han hadde lyst til å bestige Norges (og Nord-Europas høyeste fjell). Vi reiste med fly fra Bodø til Gardermoen og leide bil der for å kjøre opp til Lom og videre til overnatting på Raubergstulen.

Lom sentrum

På tur mot Raubergstulen der vi skulle overnatte hadde vi en god stopp i Lom sentrum. Her fikk vi handlet litt ekstra turutstyr før vi fant en zipline som vi gjerne ville prøve. Denne gikk over en foss i sentrum av Lom, en kjempegøy opplevelse. Vi fikk til og med en ekstra bonustur i over fossen, noe begge to var godt fornøyd med.

 

Etter denne opplevelsen fant vi fram til bakeriet midt i sentrum, og her serverte de masse gode bakevarer og en stor kopp kaffe til mor. Kanelsnurrene her var skikkelig store, så vi ble god og mett :-)

Zipliner i Lom sentrum

Fantastisk stavkirke i Lom sentrum

Raubergstulen

Før avreise hadde jeg bestilt overnatting på Raubergstulen. Her er flere hytter eller rom man kan leie, og dette ligger ved foten av Galdhøpiggen på ca.1000 moh. Vi hadde bestilt oss hytte for 2 personer, men den hytta vi fikk hadde 6-7 sengeplasser. Hyggelig atmosfære og god mat gjorde oppholdet supert. I tillegg er det gangavstand til en flott klatrepark fra Raubergstulen, så den måtte vi selvsagt prøve. Flott sted å være for barnefamilier.

Raubergstulen

To av sengene på hemsen

Raubergstulen

Flott hyttenøkkel

Raubergstulen

Utsikt ned mot hyttene

Raubergstulen

Deilig med varme fra peisen

Raubergstulen

Kortreist drikke

Klimapark 2469

Litt opp fra Raubergstulen ligger Juvasshytta som er utgangspunkt for turen til Galdhøpiggen. Her finner du også Klimapark 2469 som vi gjerne ville utforske. Vi var flere som fikk selskap av 2 guider som lærte oss litt om dyreliv og fauna på 1800 moh. Turen gikk bort til Juvfonna der de har laget en istunnel inn i fonna. Her inne hadde de faktisk en liten is-sklie og hadde laget en liten kinosal der vi fikk se en film som viste hvordan istunnelen ble utformet. Artig å gå på oppdagelsesferd inne i disse istunnelene.

inne i Juvfonna

Vi møtte en liten harepus på tur til Juvfonna

Galdhøpiggen 2469 moh

Hovedmålet ved denne turen var å bestige Galdhøpiggen. Vi hadde meldt oss på tur fra Juvasshytta, så etter et par netter på Raubergstulen hadde vi bestilt overnatting på Juvasshytta i etterkant av toppturen.

 

Siden vi skulle krysse Styggbreen på vei mot toppen så måtte vi ha med tau og seler til vi skulle gå i taulag over breen. Jesper bidro med å bære tau opp til breen. Den første delen av turen gikk over litt steinur og noen partier med snø. Vel fremme ved Styggbreen måtte vi vente til hele gruppen var samlet før taulagene var klargjort og vi kunne krysse breen. Vel over på den andre siden kunne vi gå i eget tempo opp til toppen hver for oss. I starten var det litt strabasiøst og steinete terreng, siste del av toppstøtet gikk vi opp på snø. Da vi startet fra Juvasshytta var det sol og klarvær, men etter hvert skyet det over. Da vi nådde toppen var det lett snøvær og rundt null grader, så vi hadde ikke så veldig god utsikt fra toppen. Men vi var strålende fornæyd med å komme oss på toppen, så det la ingen demper på gleden.

 

Vi kjøpte oss litt drikke og en diplom til Jesper på hytta på toppen i tillegg til at vi tok en hel haug med bilder :-) Deretter bar det nedover igjen mot Juvasshytta. Vi brukte i underkant av en time tilbake da det ikke var noe venting før taulaget gikk over breen. Vel fremme på hytta ble det tid til en god dusj og litt avslapping før vi fikk oss en supergod  tre-retters middag. En fantastisk dag på fjellet.